Afgelopen week heb ik weer enkele debatten in de Tweede Kamer op de voet mogen volgen. In casu het debat over onze pensioenen en over de toegezegde extra militaire capaciteiten aan de NAVO, overigens zonder dat men dit ook financieel gefundeerd heeft. Dit volgt mogelijk en wellicht bij de voorjaarsnota en bij de begroting.

Maar in deze blog wil ik het hebben over de pensioenen.
Vorige week zaterdag was ik bij een actiebijeenkomst van de FVN en de VCP waar ook de actieleider van de VCP op het gebied van pensioenen Gerrit van de Kamp (politiebond) uitgebreid aan het woord kwam. Op maandag 11 februari , is er een actie, waarbij de ingangen van VNO/NCW Malietoren en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden geblokkeerd.

Daarnaast zien wij in de afgelopen weken dat politici allerlei proefballonnen oplaten. Wij zien ook dat het CDA in het kinderpardon zich van zijn sociale kant heeft laten zien. In de meeste “praatprogramma’s” wordt bij bijna elke politieke activiteit onmiddellijk de link gelegd naar de a.s. verkiezingen. Het afgelopen weekend werd ook het CDA-congres in Amsterdam gehouden. In Oss kwamen de vrienden van de SP bijeen. Maar in dit verkiezingsgeweld popte bij mij de vraag op, weet men eigenlijk wel wat de kiezers op dit moment raakt, echt pijn doet, echt bezighoudt?

Voor een grote groep kiezers zijn pensioenen echt belangrijk. Voor onze ouderen, 3 tot 4 miljoen Nederlanders, is indexatie of perspectief daarop van essentieel belang. Men levert nu al 15% koopkracht in, eind van dit jaar gaan de eerste fondsen zelfs korten. Men is onzeker en bang dat men dadelijk zijn rekeningen niet meer kan voldoen.
Wanneer het kabinet doorzet en de doorsnee premie afschaft dan gaan de 40- tot 60-jarigen er 10% op achteruit. Of de fondsen moeten € 60 tot € 100 miljard inleveren om deze groep te compenseren met alle gevolgen voor wederom de dekkingsgraad.

Als dit het gevoelen is wat ik op veel plaatsen proef dan verbaast mij de discussie van de vertegenwoordigers van de regeringspartijen. Samengevat er is geen acuut probleem. Kortingen op de uitkeringen, ja dat is niet fijn, maar wij moeten ons nu eerst richten op een nieuw pensioencontract.
En, oh ja, het afschaffen van de doorsneepremie gaat door en de kosten € 60 tot € 100 miljard gaan echt door de pensioeninleggers betaald worden, zoals minister Koolmees tot drie keer toe fijntjes duidelijk maakte.

In mijn ogen, wil je deze verkiezingen winnen dan zul je echt naar je kiezers moeten luisteren. Maar men zat heerlijk in zijn eigen bubbel bellen te blazen, slaap rustig verder “volksvertegenwoordigers”. Wanneer leert men het eens?