Tekst: kap S.I.M. van der Wal, Hoofd Communicatie NOV
Een careergasm, voelt dat net zo goed als het klinkt? Ja! Volgens Sarah Vermunt, auteur van het gelijknamige boek, krijg je een careergasm als je werk goed voelt. Echt goed. Alsof jij en je baan voor elkaar zijn gemaakt. Maar dat gebeurt niet zomaar. Veel mensen hebben een baan die ze niet echt leuk vinden. Hoe kom je daaruit? Sarah Vermunt laat je in haar boek zien hoe je dat doet. Voor Monsterboard licht ze alvast een tipje van de sluier op.

Hoe weet ik of ik de juiste baan heb?

‘Voelt je baan goed? Ben je gelukkig? Dat is de beste indicator. Geen enkele baan is perfect en iedereen heeft wel eens een slechte dag, maar als je bedenkt hoeveel tijd we aan onze baan besteden dan wil je dat je werk een positieve invloed heeft op je leven. Als je in het weekend al tegen de maandag opziet, of je je iedere dag verveeld of gefrustreerd voelt op je werk, dan is de kans groot dat je niet de juiste baan hebt’.

Hoe kom je erachter wat je leuk vindt om te doen, en waar je goed in bent?

‘Dit is een hele belangrijke vraag! Er zijn namelijk veel mensen die heel goed zijn in hun werk, maar die dat werk helemaal niet leuk vinden om te doen. Ze gaan ervan uit dat ze op de juiste plek zitten omdat ze doen waar ze goed in zijn, maar de ideale baan is vaak juist een combinatie van waar je goed in bent én wat je leuk vindt om te doen. Je moet altijd blijven zoeken naar werk met een combinatie van die twee’. De meeste mensen weten wel waar ze goed in zijn, maar niet wat ze leuk vinden. Het zoeken naar de ideale baan is lastig als je niet precies weet wat je leuk vindt, dus ik moedig mensen altijd aan om eerst na te denken over wat ik ‘carrière ingrediënten’ noem. Dit zijn de verschillende punten van je werk die je leuk en minder leuk vindt. Bijvoorbeeld, als je jouw administratieve baan saai vindt, maar niet weet wat voor baan je dan wel leuk vindt, bedenk dan welke punten je in je huidige baan mist. Zoals meer autonoom werken, creativiteit, samenwerking en minder herhaling. Het op deze manier nadenken over de leuke en minder leuke ‘ingrediënten’ van je baan, vormt een goede start’.

Er zijn tegenwoordig veel keuzemogelijkheden.

Vooral millennials hebben het soms moeilijk met de hoeveelheid keuzes, vooral op carrièregebied. Ze vragen zich af welke baan bij ze past, of wanneer ze aan een carrière moeten beginnen (of toch eerst die wereldreis …) en waar ze nou écht gelukkig van worden.

Heb je tips voor mensen met keuzestress?

‘Ik zie de weg naar je carrière eerder als een pad dan als een snelweg. Iedere baan en ervaring is een nieuwe steen op dat pad, en je kunt altijd kiezen welke richting je opgaat. Jonge mensen twijfelen bij het maken van carrièrekeuzes omdat ze denken dat als ze één deur ingaan de andere deur automatisch sluit. Maar veel mensen hebben tegenwoordig juist hele flexibele en gevarieerde loopbanen. Er is veel meer vrijheid en mobiliteit, je hoeft je niet meer een leven lang vast te leggen op één baan. Mijn advies is om te kiezen voor iets wat je leuk vindt en wat voelt als een stap in de goede richting. Ook al is het niet direct je droombaan, in ieder geval kom je er dan wel weer een stap dichterbij’.

Je beschrijft in je boek het gevoel van een ‘careergasm’. Kun je dat gevoel kort beschrijven?

‘Een careergasm ontstaat wanneer je werk goed voelt. Echt goed. Je hebt het gevoel dat jij en je baan bij elkaar horen. Je relatie met je baan zou net zo moeten voelen als de andere relaties in je leven: het moet het grootste deel van de tijd goed voelen’.

Heb je tips voor mensen die het gevoel hebben vast te zitten in een baan die ze niet leuk vinden?

‘Veel mensen zitten vast in een baan die ze niet leuk vinden omdat ze niet goed weten wat ze dan wél leuk vinden. Ze willen graag een andere baan maar ze weten niet wat ze dan willen en moeten doen. De oplossing om hieruit te komen is langzaam beginnen met ontdekken welke dingen je leuk vindt. Dit is voor veel mensen lastig. Daarom heb ik het boek Careergasm geschreven. Om mensen te helpen ontdekken wat ze leuk vinden om te doen, zodat ze eindelijk kunnen stoppen met werk dat ze niet leuk vinden en een baan vinden die wel goed voelt’.