"Door: brigade-generaal b.d. Ruud Vermeulen (Voorzitter NOV)"

De eerste zonnestralen breken door

De afgelopen week was ik op de wapendag van de infanterie en de cavalerie in Amersfoort. Het was voor het eerst sinds jaren dat ik hem weer bezocht. Een goed georganiseerde dag, verdeeld in diverse clusters en eigenlijk was er meer te zien en te horen dan dat er tijd beschikbaar was. Bovendien is een dergelijke dag van essentieel belang omdat je elkaar weer eens ontmoet. Tijd hebt om problemen en oplossingen met elkaar te delen.  

Voor mij sprongen er twee zaken uit.

Allereerst de briefings door het kenniscentrum. In korte presentaties werden de lopende ontwikkelingen toegelicht. Wat mij raakte was het enthousiasme, de positieve kleuring. Al die wellicht simpele basiszaken zoals helmen, holsters, kleding, opsvesten die op korte  termijn binnen gaan stromen. Er was duidelijk licht aan het einde van de tunnel. De exacte duiding met de kwartalen wanneer het e.e.a. binnen gaat stromen, maar ook de geschetste verwachting en overtuiging dat er ruimte is voor de vele andere behoeftes.

Er sprak een hernieuwd geloof uit in de organisatie.

De kracht van de KL zit hem in het niet alleen kunnen vechten op de niveaus 1, 2 en 3. Maar ook dat je in staat bent om op de niveaus 4, 5 en 6 daadwerkelijk te manoeuvreren in tijd en ruimte en je gevechtskracht integraal en slim aan de tegenstander te brengen. M.a.w. het gehele concert met alle instrumenten langdurig en variërend in de tijd kunnen bespelen. Dat is wat de landmacht anders maakt dan b.v. het Korps Mariniers. En wat wij vaak vergeten; uit de krijgsgeschiedenis blijkt dat Athene het uiteindelijk echt van Sparta, de ultieme niveau 1, 2 en 3 getrainde eenheid  gewonnen heeft. Hetzelfde geldt overigens voor Guderian bij de aanval op Duinkerken. Maar zeker in deze tijd met zijn snelle technologische ontwikkelingen zul je de consequenties van deze ontwikkelingen moeten vertalen naar alle niveaus. De oefening Deep Strike van de 43 Brigade in juli pakt dit voortvarend en vernieuwend op. In drie runs worden onze mogelijkheden en beperkingen in brede en diepe vakken getoetst aan een Russische eenheid. Elke militair weet dat wij deze confrontatie nu niet aan kunnen. De NAVO spreekt Nederland niet voor niets hierop aan. Maar wat hier als conclusies uit  komt is wat moeten wij doctrinair en qua materieel doen om deze confrontaties wel winnend te kunnen afsluiten.

Eindelijk beginnen wij ons te ontrukken aan de desastreuze bezuinigingen van de afgelopen jaren. Voor het eerst in lange tijd ging ik weer eens na een bezoek fluitend naar huis. Een zwaluw maakt nog geen lente, maar je ziet het ontluiken, de lucht vibreert weer.

Er komt weer perspectief.