"Voorzitter NOV, Ruud Vermeulen"

De troonrede en het personeel van de krijgsmacht.

De troonrede en het personeel van de krijgsmacht.

De vakanties zijn voorbij. Vorige week heeft u kunnen genieten van een vlog van onze onderhandelaar, majoor Thijs van Leeuwen. Deze week op maandag miste u wellicht mijn blog, maar die heb ik opgespaard voor vandaag, eerst na de troonrede. Volgende week komt er weer een vlog van Thijs en zo gaan wij wisselend vlogs/blogs de race naar de kerstdagen in.

 

Wij hebben in de troonrede een defensieparagraaf gezien die weinig hoop biedt voor de toekomst. De minister bevestigt dat er meer geld naar defensie moet. Wij moeten groeien naar de 2%. Maar het blijft, zoals bij politici gebruikelijk, bij woorden. De taak van een minister is om bij de verdeling van de financiële middelen te vechten voor haar departement. Mijn constatering, dat gevecht is verloren. Al jaren wordt zowel door Rutte als door onze minister toegezegd dat wij gaan groeien naar die 2%, gladde praters, mooie verhalen alleen geen boter bij de vis. Wat ik echt niet begrijp is dat men niet ziet dat dit ons parlementaire stelsel, onze democratie ernstig verzwakt. Het wordt ongeloofwaardig. Vroeger ontkenden ze tenminste nog de noodzaak. Zelfs dat doet men al niet meer. Dit is niet goed!

 

Met deze beperkt beschikbare gelden moeten er prioriteiten gesteld worden. En eigenlijk zien wij dat deze wederom komen te liggen bij het materieel en het Defensie Materieel Fonds. Voor de ondervulling van ruim 20% trekt men geen cent uit. Wij weten dat er afgelopen juli een nieuw loongebouw had moeten liggen en ik verklap geen geheimen als ik zeg dat dit geld zou gaan kosten. Alleen in de begroting is hiervoor geen geld gereserveerd. Uit de rimboe-tamtam hoor ik zelfs dat ook de invoering van het nieuwe HLD (nieuwe personeelssystematiek, de opvolger van het FPS) budgetneutraal moet worden doorgevoerd. Dat is eenvoudigweg niet mogelijk.

Wanneer je bovendien een burgervulling hebt van 104% en een militaire personele vulling van nog geen 80%, dan zit er wellicht iets fout, lijkt mij?! Geen geld uitrekken voor de invoering van het nieuwe HLD en geen geld voor het loongebouw is gewoon dom en het ontkennen van het probleem.

Personeel vormt de basis van je organisatie. En als dit niet het geval is dan krijg je onderzeeboten die aan de kant liggen in Den Helder, vanwege personeelstekorten en lege eenheden bij het CLAS, omdat er te weinig personeel is.

De hamvraag is dan wil dit kabinet, wil deze minister haar organisatie wel vullen en gevuld houden?

 

Als ik naar de begroting kijk en luister naar mijn oerwoudtamtam dan is mijn constatering.

NEEN, maar wees daar dan duidelijk in!