"Door: Brigade-generaal b.d. Ruud Vermeulen, voorzitter NOV"

Iran en de Europees-Amerikaanse betrekkingen

Donald Trump is al 1,5 jaar president van Amerika. In zijn verkiezingsperiode liet hij al laten weten dat de Iran deal een slechte deal voor Amerika was en dat hij ervan af wilde. Tot nu toe zien wij dat alles wat hij heeft beloofd, hij ook daadwerkelijk probeert om dit uit te voeren. Laten wij nog eens een aantal zaken in beschouwing nemen.

Trump en de rest

President Trump is in het Witte huis gekomen onder de slogan, America first. En het lijdt geen twijfel dat dit nog steeds zijn denken en handelen bepaalt. Hij gaf ook aan dat hij op zijn zachts gezegd weinig vertrouwen in de NAVO had. Dit heeft hij later wat bijgesteld, maar naar mijn mening zeker niet van harte.

Hij benoemde onlangs twee hardliners Mike Pompeo en John Bolton als zijn Minister van Buitenlandse zaken en zijn Veiligheidsadviseur.
Bondskanselier Merkel kwam uit Washington terug na haar eerste bezoek aan Trump met de mededeling dat Europa op eigen benen moet gaan staan.
Bovendien dreigt Trump met een handelsoorlog over staal en aluminium, ook hier is sprake volgens hem van een bad deal. Handelsverdragen met Aziatische landen heeft hij al eerder opgezegd, eveneens bad deals.

En nu het opzeggen van de Iran deal. Zowel Macron, Merkel als Boris Johnson hebben bepleit om deze afspraak gestand te doen. Een unieke samenwerking van de drie grote Europese landen. Temeer omdat van oudsher Engeland Amerika in bijna alle gevallen volgt. Nu dus niet. En wat nu?

Europa op eigen benen

Zoals Angela Merkel al aangaf; Europa moet leren op eigen benen te staan. En ik denk en verwacht dat er nu stappen gemaakt gaan worden. Zullen Europese bedrijven en banken getroffen gaan worden door Amerikaanse sancties omdat ze handel blijven drijven met Iran? Gaan Europese landen deze Amerikaanse boycot van Iran bewust en zichtbaar doorbreken? Wordt de Atlantische as voor de eerste keer sinds 1945 echt doorbroken? Gaan de grote Europese landen zich niet alleen afzijdig houden, maar echt tegen de wil van Amerika in? In dat geval is er echt sprake van een game changer.
Gaat Amerika dan ook stoppen met haar veiligheidsgaranties voor Europa?
Het opzeggen van de Iran deal leidt tot ongekend ongewisse tijden in het Trans Atlantische bondgenootschap.

De Europese unie is de grootste economie ter wereld. Zij is een militaire dwerg. Maar nog veel erger, zij is vaak hopeloos verdeeld. Gaat nu toch de Duits Franse as eensgezindheid in Europa brengen? Is Iran en de problemen in onze achtertuin in het Midden Oosten en Noord Afrika de hevel tot Europese eensgezindheid?
Politieke Europese eensgezindheid en het opbouwen van een relevante militaire macht die kan afschrikken. Dat zouden wel eens de gevolgen van deze Amerikaanse politieke stap kunnen zijn.

 

Heeft Trump zijn hand overspeelt of struikelt Europa weer over zijn innerlijke verdeeldheid?