Ton van Erp ✝︎ onderscheiden voor mensenlievend hulpbetoon

Overgenomen van Intranetbericht Defensie (foto sectie Communicatie 13 Lichte Brigade)

De ernstig zieke luitenant-kolonel b.d. van Erp heeft vandaag de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons ontvangen. Hij kreeg die onderscheiding vanwege zijn optreden in 1991 tijdens inzet in Irak. De Erepenning wordt verleend aan mensen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering.

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten reikte het eremetaal uit. Dat gebeurde op De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot in het bijzijn van familie van van Erp.

Van Erp maakte destijds als enige Nederlander deel uit van een VN-team, belast met de ontmanteling van chemische wapens en explosieven in Irak. Hij was hierbij ingedeeld vanwege zijn bekwaamheid als genieofficier en springstoffenexpert.

Vernietigen van raketten en granaten

Zijn taak was om toezicht te houden op het vernietigen van raketten en granaten door Irakees personeel. Ook moest hij controleren of de opslagfaciliteiten voor nucleaire, biologische en chemische wapens wellicht boobytraps bevatten en stabiel genoeg waren om in te werken. Op 6 september 1991 hield Van Erp toezicht in een voormalige munitiefabriek op 50 kilometer van Bagdad.
Terwijl het Irakese personeel met snijbranders een aantal artilleriegranaten vernietigde, vond er plotseling een explosie plaats. Hierbij kwam zenuwgas vrij. Van Erp zag dit gebeuren en merkte ook onmiddellijk dat de Irakese voorman besmet was. Hij aarzelde geen moment en snelde gelijk op het slachtoffer toe. Samen met zijn chauffeur zette hij het slachtoffer achter in zijn voertuig. Het drietal snelde naar het ziekenhuis op 5 á 6 kilometer afstand.

De Minister van Defensie speld de onderscheiding op de borst van Ton van Ero

Besmet met zenuwgas

Onderweg moest het slachtoffer overgeven. De chauffeur en van Erp zaten helemaal onder. Hierdoor kwamen ook zij in aanraking met het levensgevaarlijke gifgas. Maar zij zetten onverminderd door.
Per radio informeerden zij het ziekenhuis. Toen zij arriveerden, kreeg het slachtoffer van de arts drie atropine-injecties en de chauffeur en Van Erp ieder één injectie. Toen van Erp een dag later het ziekenhuis bezocht, hoorde hij dat het slachtoffer het had gered. En dat dat in grote mate te danken was aan zijn kordate en snelle optreden. Zonder zijn ingrijpen, had deze man een noodlottig einde gehad.

Erepenning

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon (officiële schrijfwijze: Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon) is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Er bestaat een bronzen, zilveren en gouden uitvoering.

 

Helaas kon Ton niet lang van zijn onderscheiding genieten. Op 22 juni j.l. is hij overleden. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden.