"Door onze partners bij Monsterboard"

Banen van de toekomst

Wie de banenmarkt anno 2018 vergelijkt met die van pakweg 50 jaar terug, ziet een wereld van verschil. Door de voortdurende technologische ontwikkelingen, zijn kansrijke beroepen van toen nu achterhaald of ingehaald door de automatisering. Ook veranderingen in de maatschappij en nieuwe interesses van de consument spelen een belangrijke rol. Maar welke kant gaat die evolutie van de beroepenmarkt op? Wat zijn de beroepen van de toekomst? Onze partner Monsterboard zet 5 beroepen met toekomst op een rijtje.

Een andere baan nemen kan verschillende redenen hebben: je bent je huidige werk zat, je kampt met het ´Dertigers Dilemma´,of je wilt meer zekerheid. Als deze redenen op jou van toepassing zijn, en je zoekt een beroep met toekomst, overweeg dan een van de volgende kansrijke beroepen:

1. Banen in de internetbeveiliging (ICT)

De ICT is een van de sectoren waar het meeste perspectief in zit. De technologie staat geen seconde stil, en de dingen die je gisteren leerde zijn morgen alweer gedateerd. Daarom is er, in zowel het bedrijfsleven als bij particulieren, continu behoefte aan ICT´ers die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en de beste online beveiliging kunnen bieden. Als jij een internetbeveiligingsexpert bent, en je schoolt jezelf regelmatig bij, dan ben jij een wandelende goudmijn waar iedereen naar op zoek zal zijn.

2. Banen in de duurzame bouw

Ook in de bouw is altijd werk. Als de economie groeit is de bouw dan ook de eerste sector die daar wat van merkt. Maar wat steeds belangrijker wordt voor bedrijven is dat er duurzaam gebouwd wordt. Het materiaal dat wordt verwerkt, de hoeveelheid stroom die een gebouw verbruikt en de energieopwekking: duurzaamheid is hip en als jij er straks voor kan zorgen dat een gebouw met minimale schade aan het milieu uit de grond gestampt kan worden, met milieuvriendelijke materialen en er vervolgens ook duurzaam energie kan worden opgewekt, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen of het hergebruiken van energie, zullen opdrachtgevers voor je in de rij staan.

3. Banen in de tolkensector

Naast de technologie hebben veranderingen in de maatschappij een grote invloed op een veranderend banenlandschap. En als er iets de laatste jaren sterk is veranderd en zal blijven veranderen dan is het wel de samenstelling van de maatschappij. Economische migratie of vluchtelingen, we maken kennis met veel nieuwe culturen. Veel migranten kunnen (nog) geen Nederlands en er is bij hulporganisaties en juridische bedrijven tot op regeringsniveau altijd behoefte aan specialisten in bepaalde talen en culturen. Geen nieuw beroep dus, maar wel een waar je in de toekomst zeker mee aan de slag kunt.

4. Banen in het transport

De transportsector is, net als de eerder genoemde bouw, een sector die het altijd zal merken als er sprake is van economische groei. Snelheid en veiligheid worden steeds belangrijker. Nu de mogelijkheden over land en water haast allemaal zijn verkend, wordt transport door de lucht steeds belangrijker. En in het tijdperk van automatisering is het niet onrealistisch aan te nemen dat drones een belangrijk plekje gaan innemen in de transportsector. In Dubai vloog al de eerste onbemande taxi-drone. In Nederland zal het wat kleinschaliger beginnen, maar pakketdiensten en drones zullen een snelle combinatie gaan worden. Bereid je erop voor, wordt drone-piloot!

5. Banen in de social media

Als je tegenwoordig wilt meetellen als bedrijf en het contact met je achterban niet wilt verliezen, moet je wel actief zijn op social media. De mogelijkheden die immense netwerken als Twitter, Facebook en Instagram ons bieden zijn ongekend, en er zijn bedrijven die enkel nog reclame maken via deze kanalen. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden, zoveel meer dat je als marketeer in sociale media enorm kan binnenlopen, als je een echte specialist bent en een bedrijf aantoonbaar kan laten groeien door gericht gebruik van sociale media.

bron: https://www.monsterboard.nl/carriere-advies/artikel/meest-gevraagde-beroepen-toekomst