"Voorzitter GOV|MHB"

PERSBERICHT Hawija

Op 5 november 2019 vond in de Tweede Kamer een debat plaats over het door Nederlandse F-16’s uitgevoerde bombardement op het Iraakse Hawija, waarbij 70 burgerslachtoffers vielen. Het DENK Kamerlid Selçuk Öztürk maakte de ministers Bijleveld en Hennis-Plasschaert ernstige verwijten. Na afloop van het debat maakte Özturk in een persverklaring duidelijk dat zijn kritiek de ministers betrof, maar niet de leden van de krijgsmacht.

Toch ontstond het beeld dat Öztürk de leden van de krijgsmacht die bij deze missie betrokken waren betichtte van moord. Er werd aangifte gedaan tegen Öztürk, ook door een aantal militaire vakorganisaties. Toen het OM besloot om niet te vervolgen, dienden de vakorganisaties een beklag in wegens niet vervolgen ex art. 12 Wetboek van Strafvordering.

N.B. In het persbericht wordt naar voorzitter GOV|MHB Rob Pulles gerefereerd als zijnde voorzitter KVMO. Rob Pulles benadrukt ten zeerste dat hij hier als voorzitter GOV|MHB heeft aangezeten, dus zeker ook namens de NOV en haar leden. Tot zijn spijt kon het persbericht niet meer worden aangepast. 

Lees hier het hele persbericht. Persbericht militaire vakbonden – Ozturk