Pensioenpremies en -uitkeringen bevriezen!!  Afscheid nemen van de rekenrente!!

Uitkeringen worden nodeloos gekort
In de hele maatschappij zien wij een enorme druk ontstaan om het klimaat te redden. De hele energiesector moet daarvoor volledig op de kop. Op alle fronten zien wij de ontwikkelingen om naar een circulaire economie te gaan. Het, inmiddels fameuze, stikstofprobleem hangt daar nauw mee samen. De plasticsoep wordt uit de oceanen gevist. En iedereen spreekt er eigenlijk wel schande van. En de regering komt met een klimaatplan met een zwaartepunt op de energiesector. Electrische auto’s, warmtepompen, waterstof, zonnepanelen en noemt u maar op.

In pensioenland zien wij dat in tien jaar het kapitaal van de fondsen verdubbeld is naar nu zo’n € 1500 miljard. De premie-inkomsten en de- uitgaven zijn ongeveer in evenwicht. De babyboomgeneratie hangt nu aan het pensioeninfuus, meer pensioentrekkers gaat het nooit meer worden.

En nu moeten, op grond van ouderwetse, achterhaalde rekenregels de pensioenpremies verhoogd worden en de pensioenuitkeringen verlaagd. Nog meer oppotten. En het tempo van dit oppotten zal ook nog aanzienlijk omhooggaan.

Dat betekent ook dat de onlangs afgesloten CAO financieel zal verwateren. De koopkracht zal weer afnemen. Het is dus geen uitgesteld loon. Het is geen zaak van werknemers en werkgevers, maar een zaak van de politiek. Een politiek die blijft vasthouden aan een achterhaald systeem.

Welke achterlijke rekent zijn toekomstige verplichtingen in een systeem wat gebruik maakt van rentes, terwijl de opbrengsten worden behaald met aandelen? Behalve natuurlijk de verplichte 25%, die wederom voor de politiek nodig zijn om de staatsschuld intern in Nederland met een negatieve  rente ten koste van ons pensioen te kunnen financieren.

Je gaat toch niet een negatieve rente dadelijk gebruiken voor de berekening van je toekomstige verplichtingen? Het moet niet gekker worden.

Wij zijn toch ook niet op een boerenkar blijven rijden toen er auto’s kwamen.
Wij zijn toch ook gestopt met kaarsenverlichting toen er elektriciteit kwam.

De hamvraag is; wanneer gaat de politiek het licht zien en halen ze hun handen af van datgene waar ze niets mee te maken hebben? Terecht dat de minister-president zegt, het is een zaak van werkgevers en -nemers. Maar doe dat dan ook, dan is het pensioenprobleem zo opgelost. En met respect voor de belangen van de diverse generaties.

Minister president; doe eens een keer wat je zegt. Nederland zowel de werkenden als de gepensioneerden zullen je er dankbaar voor zijn.