Onderzoek RIVM naar veelvuldig gebruik ethanol bevattende handgel
Defensiepersoneel is tijdens de coronapandemie ingezet op COVID-19 test- en/of vaccinatielocaties. De werkwijze op de test- en vaccinatielocaties is gebaseerd op de richtlijn COVID-19 van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) voor GGD’en. Om het risico op coronabesmettingen op deze locaties te mitigeren is veelvuldig gebruik gemaakt van handgel met een percentage ethanol van 83,7%. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat veelvuldig en langdurig gebruik hiervan een gering gezondheidsrisico met zich mee kan brengen.
Desinfectie van de handen
Defensiemedewerkers die op diverse test- en vaccinatielocaties zijn ingezet hebben hierover een brief ontvangen van de secretaris-generaal en de CDS. Het onderzoek van het RIVM heeft zich gericht op veelvuldige desinfectie van de handen, doorgaans vaker dan 25 keer per dag. Bij overmatig en langdurig gebruik van ethanol bevattende handgel bestaat een verhoogd risico op borstkanker voor vrouwen en mogelijk ook voor mannen. Bij wie twee jaar lang, vijf dagen per week, 100 keer per dag de handen desinfecteert met een ethanol bevattend middel wordt het extra risico op borstkanker geschat op 0,012%. Defensiepersoneel is tijdens de coronapandemie gemiddeld slechts 4 tot 5 weken ingezet geweest.
Ter vergelijking: door het nuttigen van één glas alcoholhoudende drank krijgen mensen naar schatting evenveel ethanol binnen als wanneer je 185 keer op een dag je handen desinfecteert met handgel.
Desinfectiepalen op defensielocaties
Op diverse defensielocaties staan desinfectiepalen met handgel waarin het ethanolpercentage op ten minste 70% ligt. Het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG) van de Defensie Gezondheidsorganisatie adviseert om de handen bij voorkeur te desinfecteren met water en zeep. Als dit niet mogelijk is kunnen de handen alsnog met handgel gedesinfecteerd worden, waarbij het advies geldt om dit te maximaliseren tot 25 keer per dag.
Meer informatie
Defensiemedewerkers die zijn ingezet op de test- en vaccinatielocaties kunnen via de intranetpagina van DGO meer informatie krijgen over het onderzoek.
Foto: handgel.jpg
Bron: Mattschwarz, Shutterstock.com