Pensioenenblogs
De Defensie pensioendiscussie
7 januari 2019
In oktober is het arbeidsvoorwaardelijke bod van Defensie afgewezen. In vervolgoverleggen in het Sector overleg Defensie (Staatssecretaris met de bonden) in november zijn bonden en Defensie er niet uitgekomen. Vervolgens zijn er twee rechtszaken gestart; de eerste tegen Defensie (kortgedingrechter Den Haag) m.b.t. de uitleg van het arbeidsvoorwaarden akkoord 2017 (Dijkhoff) en de tweede tegen het ABP (kortgedingrechter Amsterdam).
Arbeidsvoorwaarden onderhandelingen, waar gaat het over?
14 januari 2019
Een aantal mensen schoot mij afgelopen week aan met de vraag; waarover gaat het op dit moment in arbeidsvoorwaardenland. In 4 punten het antwoord en vervolgens een blik op de toekomst.
Acties voor een eerlijk pensioen, loon naar sparen voor jong en oud
28 januari
Tjeenk Willink, Minister van Staat en oud vicevoorzitter van de Raad van State betoogt al jaren dat de overheid zich moet herbezinnen op haar taken en verantwoordelijkheden, teneinde een democratische samenleving te garanderen. Zoals Arno Visser, de voorzitter van de Rekenkamer met cijfers onderstreept, 2/3 van het overheidsgeld wordt besteed zonder dat er parlementaire controle op kan plaatsvinden.
Pensioenen
4 februari 2019
Afgelopen week stuurde minister Koolmees een pensioenbrief van 13 kantjes naar de Tweede Kamer. Maar hij gooide daarmede ook de knuppel in het ‘polder’-hoenderhok. De bonden reageerden furieus en stelden acties in het vooruitzicht in aanloop naar de verkiezingen. Het kabinet speelt het hard, maar zou hier wel eens de verregaande negatieve gevolgen van kunnen gaan ondervinden.
2019: Het jaar van de arbeidsvoorwaardelijke reuzenstappen?
4 februari 2019
Het zal weinigen zijn ontgaan dat het defensiepersoneel de aangeboden arbeidsvoorwaarden breed heeft afgewezen. Voor de zoveelste keer was er sprake van een heilig moeten en deze keer betrof het de pensioenen.
Algemeen overleg pensioenen Tweede Kamer
11 februari 2019
Afgelopen week heb ik weer enkele debatten in de Tweede Kamer op de voet mogen volgen. In casu het debat over onze pensioenen en over de toegezegde extra militaire capaciteiten aan de NAVO, overigens zonder dat men dit ook financieel gefundeerd heeft. Dit volgt mogelijk en wellicht bij de voorjaarsnota en bij de begroting.
Turbulente tijden
18 februari 2018
De afgelopen week werd in mijn beleving, op twee manieren gedomineerd, enerzijds door de acties van de bonden over de pensioenplannen van het kabinet en anderzijds de hervatting van het arbeidsvoorwaardenoverleg.
Acties 18 maart! Terecht of onterecht?
25 februari 2019
Jongeren met pensioen gaan betalen voor de flex werkers. Zij die in de leeftijd van 40 tot 60 jaar zijn, worden in elk geval gerakt door de afschaffing van de doorsneesystematiek. De ouderen leverden al 15% en in 2020 20% van hun pensioen aan koopkracht in.
Het wordt hoog tijd om een niet mis te verstaan signaal af te geven.